Opis produktu
Sante Quinoa Komosa ryżowa
Quinoa (komosa ryżowa) nazwana była dawnie złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus.
Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości:
- jest źródłem białka i błonnika,
- posiada wysoką zawartość magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku i potasu oraz kwasu foliowego i Tiaminy (wit. B1),
- jest źródłem Ryboflawiny (wit. B2).
Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- komponent zup i dań jednogarnkowych,
- zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu,
- podstawa zapiekanek na słono i słodko.
Masa netto: 250g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100g produktu |
Wartość energetyczna | 1435 kJ/ 340kcal |
Tłuszcz | 6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 55 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,005 g |
Ryboflawina (wit.B2) | 0,30 mg (21%)* |
Tiamina (wit. B1) | 0,40 mg (36%)* |
Kwas foliowy | 183 µg (91%)* |
Fosfor | 457 mg (65%)* |
Miedź | 0,6 mg (60%)* |
Żelazo | 10 mg (71%)* |
Cynk | 7,4 mg (74%)* |
Magnez | 204 mg (54%)* |
Potas | 1040 mg (52%)* |
* - RWS referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej.
Składniki: ziarno Quinoa.