Opis produktu
Siemię lniane pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, było uprawiane już w czasach Mezopotamii. Do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Świetnie sprawdza się jako dodatek do domowych wypieków pieczywa, ciast, potraw zbożowych, sałatek, sycących zup. Natomiast na bazie wywaru z lnu można robić własne okłady, maski, a nawet kąpiele.
Stosowanie: wywar z siemienia to również znakomita maseczka na włosy. 2 – 3 łyżeczki ziaren należy zalać szklanka wody i gotować przez kilka minut. Powstały „żel” odcedzamy i nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Masujemy przez chwilę i trzymamy przez 30 – 40 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy.
Jeżeli zostanie nam trochę „żelu" z ziaren, można moczyć w nim paznokcie, przez 10 – 15 minut. Po takich zabiegach staną się one twarde i mocne.
Siemię lniane można również dodawać do wypieków, zup, dań obiadowych, stosować jako posypkę.
Najlepiej spożywać siemię lniane po jego wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. 1 – 2 łyżeczki ziarenek należy zalać 250 ml gorącej wody, przykryć talerzykiem na 15 minut, ostudzić i wypić. Uzyskany napar pić rano i wieczorem.
Zalecenia: nie stosować u osób uczulonych na składniki.
Masa netto: 1 kg.
Wartość odżywcza | w 100g produktu |
Wartość energetyczna | 2188kJ / 525kcal |
Tłuszcz | 31 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,4 g |
Węglowodany | 35 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 3,9 g |
Białko | 24,5 g |
Sól | 0,2 g |
Składniki: nasiona lnu. Produkt może zawierać gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki SO2. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.