Wczytuję dane...
Model: VI-PRC-1

Towar zamówiony do 14:00 wysyłamy tego samego dnia

Darmowa dostawa od 250

do darmowej dostawy brakuje tylko

89,90 PLN
(8.99 PLN/100 g)

Opis produktu

Vitargo Professional - napój dla sportowców zawierający węglowodan Vitargo®, BCAA, sole mineralne i kofeinę.

Vitargo Professional jest wykorzystywany głównie podczas wyczerpujących treningów i zawodów: przez biegaczy, rowerzystów, podczas triathlonu, ultra maratonu, w sportach walki, w grach zespołowych itd. 

Napój dla sportowców Vitargo Professional zawiera węglowodan Vitargo®, aminokwasy BCAA (5,9g na 100g), sole mineralne (potas, wapń, sód i magnez) i kofeinę (218mg na 100g).

- Węglowodan Vitargo® zwiększa wydolność i wytrzymałość podczas intensywnego wysiłku.

- Badania naukowe wykazały, że BCAA (aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach) wraz z kofeiną (1*,2*) poprawiają wytrzymałość i koncentrację. Aminokwasy występują w stosunku 3:1:1 (leucyna, izoleucyna, walina).

- Sód i potas regulują bilans płynów we krwi i tkance mięśniowej.

- Wapń jest ważny dla systemu nerwowego i prawidłowej funkcji komórek mięśniowych, a także przeciwdziała odwapnieniu szkieletu (osteoporozie).

- Magnez poprawia przemianę materii, zwiększa odporność i ogranicza występowanie kurczów mięśni.

Vitargo Professional jest napojem ultra hipotonicznym, który szybko przechodzi przez żołądek i jelita nie powodując problemów żołądkowych i odwodnienia organizmu. Maksymalne wartości napoju ultra hipotonicznego Vitargo® to 270 mOsm/kg. Osmolalność płynów ustrojowych wynosi ca 295 mOsm/kg. Im wyższy wskaźnik osmolalności tym większe ryzyko wystąpienia problemów żołądkowych i odwodnienia, ponieważ organizm próbując wyrównać wartość osmolalności między płynami ustrojowymi, a napojem sportowym „ściąga” wodę z organizmu. Napoje izotoniczne, czyli tradycyjne napoje dla sportowców oparte na maltodekstrynie i cukrach prostych (jak np. fruktoza) mają wskaźnik osmolalności powyżej 300 mOsm/kg.

Sposób przygotowania: napełnij shaker wodą do 200ml, dodaj porcję (70g = 6 łyżek), mocno wstrząsaj przez minutę, dopełnij shaker wodą do 750ml.

Sposób użycia: jako napój sportowy podczas treningu/zawodów, zaleca się maksymalnie do trzech porcji VITARGO Professional ze względu na wysoką zawartość kofeiny(20,4 mg kofeiny/100 ml napoju). Jeżeli trening/zawody trwają dłużej jak 2-3 godziny rekomendujemy również Vitargo Electrolyte, szczególnie w pierwszej fazie wysiłku.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Wysoka zawartość kofeiny (20,4mg/100ml napoju). Nie rekomendujemy dzieciom, kobietom karmiącym i w ciąży. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych. Chronić przed mrozem.

Opakowanie: 1000g wystarcza do przygotowania 14 porcji.

Masa netto: 1000g.

Smak: cytrusowy.

Wartość odżywcza w 100g w 70g w 100ml
Wartość energetyczna (kJ/kcal) 1459/343 1021/240 136/32
Tłuszcze (g) 0 0 0
-w tym nasycone (g) 0 0 0
Węglowodany (g) 84,3 59 7,9
-w tym skrobia (g) 79,3 55,5 7,4
-w tym cukry proste (g) 0 0 0
Białka (g) 5,9 4,13 0,6
Sól NaCl (mg) 900 630 84
Sód Na (mg) 360 250 33
Wapń Ca (mg) 140 (18%*) 98 13
Potas K (mg) 105 74 10
Magnez (mg) 55 (15%*) 39 5
Aminokwasy 3:1:1 (g) 5,9 4,13 0,55
L-leucyna (g) 3,66 2,56 0,34
L-Valina (g) 1,12 0,78 0,1
L-Isoleucyna (g) 1,12 0,78 0,1
Kofeina (mg) 218 152,6 20,4

* - RWS referencyjna wartość spożycia.

Składniki: skrobia*, aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), regulator kwasowości (kwasek cytrynowy), chlorek sodu, cytrynian wapnia, chlorek potasu, cytrynian magnezu, aromat, kofeina (2%), barwnik (ryboflawina), substancja słodząca (suklaroza i stewia).

* - Nr patentu EU0745096 dla Vitargo.

1*. Hogervorst E et al. Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2008 Oct;40(10):1841-1851.

2*. Anselme F et al. Caffeine increases maximal anaerobic power and blood lactate concentration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1992;65(2):188-191.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również: